Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΥ “ΕΦΥΓΑΝ” ΝΩΡΙΣ

Share it Please

 Το AIDS δεν κάνει διακρίσεις

Ο ιός του HIV δεν κάνει διακρίσεις. Αγνοεί “ονόματα”, καταστάσεις, προσωπικότητες, φύλο και οικονομική ευχέρεια. Διάσημοι αστέρες νόσησαν και “έφυγαν” νωρίς αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στους θαυμαστές τους αλλά και στην ιστορία της τέχνης.


Ροκ Χάτσον: Χολιγουντιανός αστέρας με πανύψηλα κασέ, εκατομμύρια θαυμαστές, αξεπέραστο σύμβολο του σεξ, συνεργασίες με την αφρόκρεμα. Αυτά είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που περιτριγυρίζουν τη μνήμη του Ροκ Xάτσον. Οι υποκριτικές του ικανότητες αποτέλεσαν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην ταινία «ο Γίγας» με τη συνεργασία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ, μία ταινία που αποτέλεσε γι’ αυτόν το ορόσημο της καριέρας του. Δυστυχώς, το τέλος του ήρθε όταν συμπλήρωσε το ... της ηλικία τους, αφού έχοντας προσβληθεί από τον ιό άφησε την τελευταία του πνοή το 1985.
 picture_999663

Ρόμπερτ-Μπραντ Ντέιβις: Αμερικανός γόης και πολυβραβευμένος ηθοποιός πρωταγωνίστησε στην στο Εξπρές του Μεσονυκτίου. Ακολούθησαν πολλές επαγγελματικές επιτυχίες. Σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε την Σούζαν και απέκτησε ένα παιδί. Όταν έμαθε πως νόσησε από τον ιό αποφάσισε να δώσει ο ίδιος τη χαριστική βολή στη ζωή του. Επιρρεπής στις καταχρήσεις, άνοιξε το δρόμο στα ναρκωτικά και το αλκοόλ να του στερήσουν τη ζωή σε ηλικία 41 ετών.
picture_999664 

Φρέντι Μέρκιουρι: Ροκ αστέρας και εκθαμβωτικός showman με μία ανατρεπτική ζωή. Στη ζωή του, δύο πράγματα τον άφησαν αξέχαστο στην ιστορία: Οι Queen, το κορυφαίο μουσικό συγκρότημα και η πολύπλευρη ζωή του αφού μετά τη σχέση του με τη Mary Austin δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία και τη σχέση του με τον Jim Hutton. Το 1991 έμαθε για την ασθένεια, θέλοντας, όμως, να είναι πιστός στους φίλους του και πιστεύοντας πως δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται το δημοσιοποίησε αμέσως. Δυστυχώς, ήταν μικρό το διάστημα που θα το μοιραζόταν με τα αγαπημένα του πρόσωπα καθώς 48 μέρες μετά από την ανακοίνωση έχασε και τη μάχη με τη ζωή.
picture_999665 

Μπίλι Μπο: Έλληνας σχεδιαστής πανευρωπαϊκού αναγνωρισμένου ταλέντου Γεννημένος ως Βασίλης Κουρκουμέλης με καταγωγή από τα Καμίνια του Πειραιά επηρεασμένος από ένα πνεύμα νεανικής ανησυχίας ξεκίνησε να εργάζεται ως χορευτής σε διάφορες μπουάτ. Η επιτυχημένη συνάντησή του με τον γνωστό σχεδιαστή ρούχων Μάκη Τσέλιο ήταν το “κλειδί” για να ανοίξει η πόρτα της επιτυχίας στον χώρο της μόδας. Αλλάζει όνομα και κάνει καριέρα ως Μπίλι Μπο. Δημιούργησαν μαζί το πρώτο τους κατάστημα στο Κολωνάκι. Η αγάπη τους για τη σχεδίαση ρούχων και η αγάπη του κόσμου για τις δημιουργίες τους τούς ώθησε να εξαπλωθούν με καταστήματα μέχρι και την Νέα Υόρκη. Οι επιτυχίες ήταν πολλές και τα βραβεία που κοσμούσαν το όνομά του ερχόντουσαν το ένα μετά το άλλο. Ένας επίμονος βήχας ήταν το μόνο που εμπόδιζε τον σχεδιαστή να δημιουργήσει και αποφάσισε να δώσει λίγη περισσότερη σημασία. Μετά από σειρά εξετάσεων έμαθε ότι φέρει τον “δύσκολο” ιό του AIDS. Προσπάθησε να βρει μεθόδους να αποτρέψει την αναμενόμενη εξέλιξη.Το λαμπρό άστρο του κορυφαίου σχεδιαστή Μπίλι Μπό έσβησε, όμως, τον Ιούνιο του 1987.
picture_999666 

Ρούντολφ Νουρέγιεφ: Παρά την έντονη αντίσταση του πατέρα του ασχολήθηκε επαγγελματικά με το μπαλέτο, ερέθισμα που απέκτησε από μία ενέργεια της μητέρας του η οποία παρά την φτώχεια της οικογένειας απέκτησε ένα εισιτήριο για την όπερα και τον πήρε στα κρυφά μαζί της. Έπειτα από αυτό το μικρό ερέθισμα ο χορευτής του μπαλέτου ήξερε τι ήταν αυτό που αγαπούσε περισσότερο και τι ήταν αυτό που ήθελε να ακολουθήσει στη ζωή του. Ο Νουρέγιεφ είναι αυτός που αναβίωσε τη σημασία των ανδρικών ρόλων αναδεικνύοντας τον άντρα χορευτή. Παρόλη τη δυναμικότητα του χαρακτήρα του δεν κατάφερε να εναντιωθεί στον ιό του AIDS που μάστιζε εκείνη την εποχή. Ο ίδιος δεν παραδεχόταν την ασθένειά του ώσπου την άνοιξη του 1992 η ασθένεια θα έμπαινε στην τελική της φάση. Λίγο αργότερα, τον Ιανουαρίου του 1993 ο Νουρέγιεφ πεθαίνει στο Παρίσι και έπειτα από επιθυμία του κηδεύεται στο Ρωσικό Κοιμητήριο Sainte-Genevieve-des-bois, στο Παρίσι.
 picture_999667

Μαίρη Παπαγιαννίδου: Η Ελληνίδα δημοσιογράφος γνωστή ως αγωνίστρια κατά της «ιδέας» του AIDS. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Η γνωστή δημοσιογράφος ούσα φορέας του AIDS προσπάθησε να διαδώσει τη δική της ματιά για την εισβολή του συγκεκριμένου ιού στον οργανισμό της. Σε μία δήλωσή της υποστήριζε: «Παρέμεινα χωρίς κανένα σύμπτωμα της "μόλυνσης" επί σειρά ετών και άρχισα να έχω σοβαρές περιφερειακές λοιμώξεις, δηλαδή έγινα ασθενής του AIDS, στην περίοδο που έπαιρνα τα φάρμακα του AIDS”. Η ίδια υποστήριζε πως AIDS δεν είναι αυτό που διαδίδουν όλοι και το χαρακτηρίζει ως μία οργανωμένη προπαγάνδα. Βιώνοντας μία ευχάριστη περίοδο με τη βοήθεια μίας εναλλακτικής θεραπείας προερχόμενης από το εξωτερικό θεώρησε πως νίκησε τον ιό και στήριξε τις παραπάνω απόψεις της. Κατά τη διάρκεια αυτή ένιωσε την ανάγκη να αποτυπώσει τα βιώματα και τις σκέψεις της στο χαρτί και έτσι ξεκίνησε να γράφει τα βιβλία της. Το πρώτο είναι το «Πώς νίκησα το ΑIDS» που κυκλοφόρησε το 2006 με το ψευδώνυμο Μαίρη Κ., «Το παιγνίδι του έρωτα στα χρόνια του AIDS» που κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά με το όνομά της, Μαίρη Παπαγιαννίδου-Σαιν Πιερ γιατί στο μεταξύ παντρεύτηκε τον καναδό μη οροθετικό Ζιλ Σαιν-Πιερ. Και το τελευταίο «Αντίο AIDS» το 2008. Η μάχιμη δημοσιογράφος πίστεψε, αγωνίστηκε, κρίθηκε, πόνεσε αλλά το τέλος της δεν τη δικαίωσε. Το Πάσχα του 2012 η Μαίρη Παπαγιαννίδου «προδόθηκε» από τον ιό που υποστήριζε πως είναι ένα κατασκεύασμα συμφερόντων. Μέχρι και τις τελευταίες της στιγμές η Μαίρη αντιμετώπιζε με χιούμορ την εξέλιξη της υγείας της σαν να μην επρόκειτο για την ίδια.
picture_999668
ΤΟ  ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΎΤΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΎ "ADORE" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΊ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ  ΚΑΙ ΜΈΡΟΣ ΤΩΝ ΕΣΌΔΩΝ ΘΑ ΔΙΑΤΕΘΕΊ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΌ ΚΕΝΤΡΟ AIDS ΒΟΡΕΊΟΥ ΕΛΛΆΔΟΣ - ΜΟΝΑΔΑ ΕΙΔΙΚΏΝ ΛΟΙΜΏΞΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ ΑΧΕΠΑ

1 σχόλιο:

  1. Kαλοριζικο Ελενη μου το blog σου ! Με την προσωπικοτητα σου θα το αναδειξεις και θα το φτασεις πολυ ψηλα ! :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Followers

Instagramm

Follow The Author