Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ #SELFIE;

Share it Please



 ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΚΙ ΕΣΥ #SELFIE;

Αποτελεί την τάση που κυριαρχεί παγκοσμίως στα social media. Και σίγουρα το έχεις κάνει κι εσύ (ακόμη κι αν δεν το παραδέχεσαι). Τα selfies είναι η νέα μόδα και εσύ μπορείς να αυτοφωτογραφίζεσαι χωρίς ενοχές αφού το ίδιο κάνουν εγχώριες και διεθνείς celebrities ανεβάζοντας το πορτρέτο τους σε facebook και instagram και μετρώντας τα likes.

Στα μπαρ, στα εστιατόρια, στη δουλειά ή ακόμη και στη μέση του δρόμου τα selfies είναι αρεστά σε κάθε πόζα. Χαμογελαστή ή μεγαλαχολική, θλιμμένη ή κοιτώντας δήθεν αμέριμνα προς άλλη κατεύθυνση, μόνη ή με παρέα είναι βέβαιο ότι θα έχεις υποκύψει στον πειρασμό του διάσημου hashtag που κάνει το γύρο του κόσμου. Η νέα τάση στο instagram, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης που αγαπιέται όσο κανένα, “επιβάλλει” στους χρήστες να ανεβάζουν φωτογραφία τον εαυτό τους σε διάφορες πόζες βάζοντας ως hashtag τη λέξη #selfie. Τι κοινό έχουν η Rihanna, η Βeyonce και η Ντορέττα Παπαδημητρίου; Την αγάπη τους για τα social media στα οποία δηλώνουν έντονα την παρουσία τους κάνοντας τους followers να καρδιοχτυπούν περιμένοντας την επόμενη φωτογραφία τους ως γνήσεις selfies.
Η τάση έχει ξεπεράσει την προσδοκώμενη απήχηση με αποτέλεσμα τα διεθνή μέσα να αφιερώνουν σελίδες και τηλεοπτικό χρόνο σε ειδικούς προκειμένου να συμβουλεύσουν τους instagram-ers για το πώς θα βγάλουν την τέλεια selfie φωτογραφία. “Οι φωτογραφίες πορτρέτων είναι πιο κολακευτικές όταν είναι τραβηγμένες λίγο πιο πάνω ή στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ματιών, ενώ ο φωτισμός πρέπει να είναι απαλός” δηλώνει ο συνιδρυτής του Viewfinder Chris Schoenbohm σε αμερικάνικο περιοδικό.
Σε μία προσπάθεια να έρθει πιο κοντά...στους νέους, ο Πάπας Φραγκίσκος επιδόθηκε σε φωτογράφιση...selfie ξεσηκώνοντας τον Τύπο και τα social media, αφού απεικονίζει τον ίδιο με πέντε νεαρούς στο εσωτερικό της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου να φωτογραφίζονται χαμογελώντας! “Αν και ο πάπας ενδώσει στην μόδα των λεγόμενων selfies” φωτογραφιών, με την βοήθεια μόνον ενός κινητού, εμείς χαθήκαμε, δεν έχουμε πια λόγο επαγγελματικής ύπαρξης”, σχολιάζει ο Ρίνο Μπαριλλάρι, ένας από τους γνωστότερους ιταλούς φωτογράφους “παπαράτσι”. 
Την τάση selfies δεν άφησε ανεκμετάλλευτη ούτε ο Giorgio Armani αφού γίνεται ο ίδιος selfie για τη διαφημιστική καμπάνια της συλλογής made to measure. “Μου αρέσει η ιδέα του να είναι το πρόσωπο της συλλογής, φορώντας ένα σακάκι και μια γραβάτα και δίνοντας για τον εαυτό μου μια διαφορετική εικόνα από αυτή που έχουν για μένα οι άνθρωποι” δήλωσε χαρακτηριστικά.



Η άλλη πλευρά
Ωστόσο, μάλλον ανήσυχοι εμφανίζονται ψυχολόγοι και γονείς για την εξάπλωση του φαινομένου selfie αφού παιδιά και έφηβοι φαίνεται να χάνουν τον έλεγχο ξεπερνώντας τα όρια. Οι αυτο-φωτογραφίες στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μπορούν, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, αυξάνουν τις πιθανότητες τα παιδιά να πέσουν θύματα “bullying” στο σχολείο. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι νέοι δημοσιεύουν φωτογραφίες από τις προσωπικές τους στιγμές προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον εσωτερικό τους κόσμο αφού μπαίνουν στη διαδικασία να διεκδικούν την αποδοχή από τον περίγυρό τους αναζητώντας το...like! Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν και να είναι υποψιασμένοι, θέτοντας τα όρια προκειμένου να μην αφήσουν μία παγκόσμια τάση να επηρεάσει την ψυχολογία του παιδιού τους για όλη του τη ζωή. Συναισθήματα σύγκρισης, αποδοχής, φιλαρέσκειας και έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι εύκολο να “γεννηθούν” όταν τα παιδιά χάνουν τον έλεγχο και γίνονται τελικά τα “θύματα” μίας...μάλλον εφήμερης μόδας.

Η ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ (ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΠΑΝΤΕΛΗ):


Είμαστε στην εποχή του εαυτού! Εγώ ..., εγώ ..., εγώ ...
Χάνονται γύρω μας αυτά που θεωρούσαμε «σίγουρα» και στρεφόμαστε στον εαυτό μας. Κοιτάζουμε στον καθρέφτη με αγωνία, μήπως και δούμε ότι κάτι χάθηκε και από μας! Βγάζουμε φωτογραφίες του εαυτού μας και τις ανεβάζουμε στο facebook για να πάρουμε likes, μήπως και έτσι επιβεβαιώσουμε πως εμείς τουλάχιστον δεν χαθήκαμε! Και σιγά σιγά, χωρίς να το καταλάβουμε, μεταμορφωνόμαστε σε μικρούς και μεγάλους νάρκισσους που άλλο σκοπό δεν έχουν παρά μόνο την αγωνία για τη δική τους εικόνα. Χάνουμε έτσι τη σύνδεση με τους γύρω μας, γιατί το κάθε like είναι απλά άλλο ένα νούμερο στον κουμπαρά της αυταρέσκειάς μας. Ούτε που μας νοιάζει ποιος το έκανε. Μετράμε μόνο πόσα likes έχουμε. Μπαίνουμε κάθε τόσο στη σελίδα μας και μετράμε, σα να παίζουμε μια μετοχή στο χρηματιστήριο. Οι αναρτήσεις πληθαίνουν και τα likes λιγοστεύουν και τότε πρέπει να ανεβάσουμε μια νέα πιο ελκυστική φωτογραφία.

Κάθε φορά που μπαίνουμε στη σελίδα μας για να δούμε τα likes της φωτογραφίας μας, κοιτάζουμε και πάλι τον εαυτό μας. Είναι σα να λέμε: Α, εδώ είμαι λοιπόν, δεν χάθηκα! Τι συμβαίνει; Πώς έχουμε οδηγηθεί σ’ αυτή την απομόνωση;

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ερμηνείες γι’ αυτό το φαινόμενο. Μία όμως απ’ αυτές είναι κατά την άποψή μου η βασική. Με την αύξηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουμε φωλιάσει στην ασφάλεια της απόστασης που μας προσφέρει ο υπολογιστής, το κινητό, ή το τάμπλετ. Ο απέναντί μας μπορεί πλέον να δει αποκλειστικά αυτό που του σερβίρουμε. Θα μας δει μόνο μέσα στις διαστάσεις που εμείς επιλέγουμε. Δεν θα μας μυρίσει, δεν θα κουβεντιάσει μαζί μας, δεν θα αντιληφθεί τις ενδεχόμενες ατέλειές μας. Έτσι, είμαστε πιο ασφαλείς, αλλά και μόνοι!

Όμως τι σημαίνει να είσαι τέλειος; Πώς θα ήταν η ζωή μας αν όλοι είμασταν τέλειοι; Κανείς δεν είναι τέλειος και αλοίμονο, κανείς δεν χρειάζεται να είναι τέλειος! Εξ’ άλλου ερωτευόμαστε άτομα που δεν είναι τέλεια. Άρα αυτό που ψάχνουμε δεν είναι η τελειότητα. Αντίθετα, ψάχνουμε την ζεστασιά, το κέφι για ζωή, τη διάθεση για δημιουργία. Μη μου πει κανείς πως αν τα είχε αυτά θα καθόταν να παίζει με τον υπολογιστή του!

Δοκιμάστε τα ομαδικά σπορ, τις βόλτες με φίλους, τη συμμετοχή σε μια κοινωνική ομάδα (χοροδία, θεατρική ομάδα, εθελοντισμός, ομαδικό σπορ). Δοκιμάστε να βγάλετε πολλές αυθόρμητες φωτογραφίες μαζί με άλλους.

Για τους γονείς: δοκιμάστε να βγείτε με τα παιδιά σας στη φύση, να παίξετε, να περπατήσετε, να κυλιστείτε στο χορτάρι, να φτιάξετε μια οικογενειακή εφημερίδα, να βγάλετε πολλές αυθόρμητες οικογενειακές φωτογραφίες!

Για τους δασκάλους: δοκιμάστε το διαδραστικό μάθημα, το μοίρασμα συναισθημάτων και όχι μόνο γνώσεων, την ανάθεση προτωβουλιών στα παιδιά, τις αυθόρμητες ομαδικές φωτογραφίες στην τάξη!

Ας αντισταθούμε στην απομόνωση  των selfies και ας δημιουργήσουμε το κίνημα των sharings! Γιατί όπως λέει και ο ποιητής  «Η ζωή έχει αξία όταν την μοιράζεσαι»! Και όταν λέμε ζωή δεν εννοούμε απλά την εικόνα μας, αλλά και τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας.

Η Σμαρούλα Παντελή είναι διδάκτωρ ψυχολογίας και συγγραφέας του best seller «Μου αρέσω» από τις εκδόσεις Ταξιδευτής. Μπορείτε να επισκευτείτε τον ιστότοπό της www.mirazomai.com

*Ένα άρθρο της Σοφίας Τουντούρη (επιμέλεια Ελένη Ντινώρη) για το περιοδικό ADORE της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers

Instagramm

Follow The Author