Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν…

Share it Please



"Αν δε στοιχειώσετε άνθρωπο, γιοφύρι δε στεριώνει,
και μη στοιχειώσετε ορφανό, μη ξένο, μη διαβάτη,
παρά του πρωτομάστορα την όμορφη γυναίκα,
που έρχεται αργά τ' αποταχύ και πάρωρα το γιόμα."



Φανταστείτε πόσο όμορφη ήταν η γυναίκα του πρωτομάστορα για να υπάρξει ένα τόσο όμορφο αποτέλεσμα! Ο λόγος για το Γιεφύρι της Άρτας που σύμφωνα με το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι  αναφέρεται στην "εξ ανθρωποθυσίας" θεμελίωσή του. 

Διάβασα γι’ αυτό και ύστερα το επισκέφθηκα. Περπάτησα πάνω του και ένιωσα την ιστορία του να διαπερνά το σώμα μου ξεκινώντας από τα πόδια και φτάνοντας στο κεφάλι θυμίζοντάς μου πως αυτό το γεφύρι έχει χτιστεί και ξαναχτιστεί, κατακτηθεί και ξανα αποκτηθεί.

Η γέφυρα αυτή, κατά τον Χρονογράφο της Ηπείρου, είναι κτίσμα των προ Χριστού Ρωμαϊκών χρόνων. Σύμφωνα όμως με μερικές παραδόσεις, κτίσθηκε όταν η Άρτα έγινε πρωτεύουσα πόλη στο Δεσποτάτο της Ηπείρου. Ως χρονολογία οικοδόμησης φέρονται κατ' άλλους το 1602 και κατ' άλλους το 1606. Ο Μητροπολίτης Άρτας Σεραφείμ Ξενόπουλος ο Βυζάντιος έχει σημειώσει ότι αυτή κτίσθηκε κατά μία παράδοση από κάποιον Αρταίο ορθόδοξο παντοπώλη. Κατά το δημοτικό τραγούδι που ανήκει στα άσματα του ακριτικού κύκλου, 1300 κτίστες, 60 μαθητές, 45 μάστοροι (μηχανικοί) υπό τον Αρχιμάστορα, προσπαθούσαν να κτίσουν τη γέφυρα της οποίας τα θεμέλια κάθε πρωί ήταν κατεστραμμένα. Τελικώς -σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση- ένα πτηνό με ανθρώπινη φωνή γνωστοποίησε πως για να στεριώσει η γέφυρα απαιτείται η ανθρωποθυσία της συζύγου του Πρωτομάστορα. Το οποίο και έγινε με κατάρες που καταλήγουν σε ευχές.


Όσο για τη περιήγησή μου στην πόλη, η χαλάρωση και η ομορφιά του τοπίου μπορώ να πω ότι με κέρδισαν. 

Περπατώντας στο κέντρο της πόλης σε μια μικρή πλατεία συνάντησα μια εκκλησία που μου κίνησε το ενδιαφέρον αρκετά!

 Με τη βοήθεια της τεχνολογίας επισκέφθηκα αμέσως την φίλη μου την Google και της ζήτησα να μου πει λίγα λόγια για την Παναγιά την Παρηγορήτισσα. Αυτό που έβλεπα ήταν φοβερό ένα εντυπωσιακό Βυζαντινό κτίσμα κυβόσχημο του 13ου αιώνα, μοναδικό αρχιτεκτονικό έργο με σπουδαία μωσαϊκά και μεταγενέστερες τοιχογραφίες.  Όσο για την ονομασία της η Google με ενημέρωσε πως:

Ο ναός και το όνομα της Παρηγορήτισσας τυλίγεται από έναν εξαιρετικά όμορφο λαϊκό θρύλο: Ο πρωτομάστορας που έκτιζε το ναό ήταν φημισμένος και γι' αυτό περιζήτητος τεχνίτης. Κατά το κτίσιμο του ναού, λοιπόν, χρειάστηκε να λείψει μακριά για πολύ καιρό, καθώς τον είχαν καλέσει για να βγάλει τα σχέδια κάποιας άλλης εκκλησίας, και άφησε στο πόδι του τον βοηθό του. Εκείνος πανέξυπνος, άλλαξε τα σχέδια και η εκκλησία έγινε πολύ ασύγκριτα ωραιότερη από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί. Όταν ο πρωτομάστορας γύρισε είδε το αποτέλεσμα, έσκασε από την ζήλια του. Για να τιμωρήσει τον βοηθό του για την πρωτοβουλία που πήρε, τον κάλεσε στην στέγη για να του δείξει κάποιο λάθος του και τον έσπρωξε από εκεί. Καθώς έπεφτε ο κάλφας όμως πιάστηκε από τον πρωτομάστορα και τον παρέσυρε και εκείνον στην πτώση. Ο λαός πιστεύει ότι τα κουφάρια και των δύο απολιθώθηκαν και σώζονται στο πίσω μέρος της εκκλησίας δύο κοκκινωπές πέτρες. Η Παναγία 
φανερώθηκε στην μάνα του κάλφα για να την παρηγορήσει για τον άδικο χαμό του γιου της. Έτσι πήρε και ο ναός το όνομά του.

Μια κοντινή περιοχή που επισκέφθηκα ήταν το Μενίδι το οποίο ανήκει στο Δήμο Αμφιλοχίας, βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αμβρακικού κόλπου (Βορειοδυτική Ελλάδα). Συνδυάζει άριστα το βουνό και τη θάλασσα και θα σας συνιστούσα μια βόλτα στον πεζόδρομο μέχρι το μικρό λιμανάκι και στην επιστροφή μια ζεστή σοκολάτα μπροστά στο καθρέφτισμα του ηλιοβασιλέματος (όπως έκανα κι εγώ!)


Για τους τολμηρούς πληροφορήθηκα πως πάνω από το Μενίδι υπάρχει εξέδρα απογείωσης parapente. Η πτήση πάνω από τον οικισμό προσφέρει μαγευτικές στιγμές.

Υπάρχουν ακόμα πολλά να δεις σε αυτή την πόλη αλλά και στα περίχωρα εγώ όμως προτίμησα να παραβρεθώ σε έναν τοπικό γάμο δυο νέων παιδιών και να καταγράψω τα έθιμα του τόπου! Μην χάσετε το επόμενο άρθρο! 

πηγες: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CF%81%CF%84%CE%B1
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%86%CF%8D%CF%81%CE%B9_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%86%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%82
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1
http://www.menidi.gr/p/blog-page_11.html

ΕΛΕΝΗ ΝΤΙΝΩΡΗ
(photo by me)

1 σχόλιο:

Followers

Instagramm

Follow The Author