Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ο Κωνσταντίνος Θεοφανίδης μας παρουσιάζει την τέχνη του χειροποίητου υποδήματος!

Share it Please
Με οικογενειακή παράδοση στο χώρο των ανδρικών υποδημάτων για πάνω από τριάντα έτη. Ως υποδηματοποιός δεύτερης γενιάς, δραστηριοποιείται στο χώρο εδώ και μια δεκαετία. Με γνώση και εμπειρία που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει επί παραγγελία χειροποίητα αντρικά υποδήματα φτιαγμένα με μεράκι.

Επισκέφτηκα τον κ. Κωνσταντίνο Θεοφανίδη στο χώρος υποδοχής πελατών στη Θεσσαλονίκη και ξεκινήσαμε τη συζήτηση.



Τι σχέση έχει ο Τσαγγάρης με το δικό σας επάγγελμα;
Παλαιότερα υπήρχαν οι υποδηματοποιοί, ο τσαγγάρης έκανε τις διορθώσεις και τα μπαλώματα. Κάποιες εποχές πριν υπήρχαν μόνο οι υποδηματοποιοί τους οποίους μπορούσες να επισκεφθείς, να πάρουν τα μέτρα σου και να σου φτιάξουν το δικό σου παπούτσι. Με το πέρασμα τον χρόνων και την έντονη εμπορευματοποίηση του παπουτσιού χάθηκαν και πλέον έχουμε μείνει ελάχιστοι.
Η δουλειά που προσφέρω εγώ είναι όπως του παλιού ράφτη, βέβαια ράφτες σήμερα υπάρχουν περισσότεροι. Τι θέλω να πω, πως ξέρεις πως θα έχεις το υποδηματοποιό σου, ο οποίος θα ξέρει τα νούμερά σου, θα ξέρει τις προτιμήσεις σου και θα αποτυπώνει την προσωπικότητά σου πάνω στο παπούτσι σου. Έχω τέτοιους πελάτες.

Εσείς γνωρίζετε αρκετούς από αυτούς σήμερα;
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει άλλος που να φτιάχνει αντρικό χειροποίητο παπούτσι κατόπιν παραγγελίας στην Ελλάδα. Η δική μου η δουλειά όμως είναι βασισμένη στις ανάγκες του πελάτη και μόνο. Το κάθε παπούτσι είναι φτιαγμένο στα μέτρα του πελάτη έτσι ώστε το πόδι να βρίσκεται στο υγιέστερο περιβάλλον πράγμα πολύ σημαντικό που δεν λαμβάνεται υπόψη στα υποδήματα με μαζική παραγωγή.




Ποια η διαδικασία παραγωγής ενός υποδήματος;
Μετρώ το πέλμα του πελάτη. Βοηθώ τον πελάτη να επιλέξει την φόρμα (καλαπόδι) που επιθυμεί και του ταιριάζει. Σχεδιάζω το σχέδιο που επιθυμεί ο πελάτης ή επιλέγει από κάποιες έτοιμες προτάσεις. Στη συνέχεια, επιλέγω μαζί με τον πελάτη το δέρμα από το οποίο θα κατασκευαστούν τα υποδήματά του. Οι επιλογές είναι πολλές, ανάμεσα σε δέρματα από μοσχάρι ή κατσίκι, εξωτικά δέρματα ή ακόμα και κάποιο άλλο υλικό πέραν του δέρματος. Τέλος ο πελάτης έχει την δυνατότητα να επιλέξει τον τρόπο που θα κατασκευάσω τα υποδήματά του ανάμεσα σε τρεις διαφορετικούς χειροποίητους τρόπους κατασκευής.
Αξίζει να τονίσω ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του χειροποίητου παπουτσιού πως ύστερα από ένα χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι ένα χειροποίητο παπούτσι είναι διαχρονικό και συνάμα ανθεκτικό, μπορεί ο κάθε πελάτης να το επισκευάσει εάν και εφόσον υπάρξει κάποια φθορά.

Σας έχει τύχει κάτι παράξενο;
Κατά καιρούς ναι, υπάρχουν και οι ιδιαίτεροι πελάτες. Εννοώντας με ιδιαίτερο γούστο. Έχω κάνει ζευγάρι παπούτσια διαφορετικού χρώματος. Πελάτης μου έχει ζητήσει πιο εκκεντρικά δέρματα όπως, από κροκόδειλο, φίδι και άλλα.

Πως κρίνεις τα παπούτσια του εμπορίου στην Ελλάδα του σήμερα;
Στην Ελλάδα λόγω της κρίσης η αγορά θεωρώ πως έχει έλλειψη από καλό παπούτσι. Το παπούτσι είναι ένα δύσκολο είδος στο οποίο αν θέλεις να στοχεύεις στην ποιότητα θα πρέπει να κάνεις σοβαρή επένδυση και τα περισσότερα μαγαζιά πλέον δεν το ρισκάρουν. Παλιά που υπήρχε κατανάλωση υπήρχε καλύτερη ποιότητα.

Οι νέοι προτιμούν τα χειροποίητα παπούτσια;
Έχω νέους πελάτες αλλά είναι λίγοι. Περισσότερο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία που έχουν γνωρίσει αυτό τον τρόπο ένδυσης τα προτιμούν. Οι νέοι σήμερα δεν έχουν ταυτότητα στην ένδυση. Θα επιλέξουν αυτό που προτιμά η μάζα. Εγώ προσπαθώ να έρθω κοντά στους νέους, προσπαθώ να επαναφέρω και να τους μάθω τι θα πει χειροποίητο παπούτσι φτιάχνοντας εκτός από τα κλασικά και νεανικότερα σχέδια.

Από το εξωτερικό υπάρχει ζήτηση;
Υπάρχει αρκετή ζήτηση. Κυρίως με Αμερική δουλεύω. Έξω προτιμούν τα χειροποίητα παπούτσια αλλά δεν τα βρίσκουν. Κάποια χειροποίητα που υπάρχουν είναι σε υψηλές τιμές οπότε τα προμηθεύονται από εμάς. Μου έκανε εντύπωση όταν ένας πελάτης μου από το εξωτερικό μου ανέφερε ότι τα χειροποίητα παπούτσια τα δίνουν ως προίκα στις νεότερες γενιές, οπότε καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την ένδυση και τον τρόπο ζωής τους το χειροποίητο παπούτσι.




Τι θεωρείς ως πρόβλημα του Έλληνα στην ένδυση;
Ο νεοπλουτισμός. Αυτός κάνει τους νέους κατευθυνόμενους και σε γενικότερη άποψη. Οι περισσότεροι νέοι θα επιλέξουν το brand, προτιμούν να δείξουν ότι φορούν κάτι καλό παρά να επιλέξουν κάτι που συνδυάζει ποιότητα και μοναδικότητα. Πάθαμε και μάθαμε όμως οι Έλληνες.

Υπάρχει μέλλον στη δική σας δουλειά;
Υπάρχει, κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των πελατών. Αυτό γιατί μαθαίνουν πια στο χειροποίητο.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο www.kwnstantinoshoes.gr.


Το παρον άρθρο έχει δημοσιευθεί και στο Site www.epixeiro.gr
 εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Followers

Instagramm

Follow The Author